Animal Care bvba dierenartsen kleine en grote huisdieren

Levenscyclus

Een teek wacht in grashalmen of lage bosjes op een passerende gastheer, waaraan hij zich in het voorbijgaan vastklampt. Eenmaal op het dier kruipt de teek naar een plaats waar de huid het dunst is en bijt hij zich stevig vast. Hij verankert zich als het ware in de huid. De vrouwtjes kunnen door het zuigen van bloed tot wel 1 cm lang worden.

Het aantal gezinnen waarin de kat werkelijk deel uitmaakt van de familie groeit met de dag. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de kwaliteit van de verzorging van de huisdieren deze van de mens evenaart. Zoals een kind regelmatig gevolgd wordt door een kinderarts, zo dient ook uw lievelingsdier, jonge of oudere kat, regelmatig aan de dierenarts te worden getoond.

Toezicht houden op het gewicht

Het gewicht van uw dier is een sleutelfactor in de evolutie van osteoartrose. Zwaarlijvigheid veroorzaakt een extra druk op de gewrichten en dus ook meer pijn voor uw hond. Uw dierenarts kan u helpen bij de controle van het gewicht van uw huisdier. Hij kan u raad geven in de keuze van een aangepast voedingsdieet.

Suikerziekte is een ontregeling van de suikerstofwisseling die wordt veroorzaakt door het onvermogen van het organisme om insuline aan te maken of doeltreffend aan te wenden. Het betreft een chronische ziekte die een actieve nazorg vergt gedurende het hele verdere leven van het dier. Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. Niet al die vormen vergen per se medische behandeling.

Niettegenstaande het feit dat de interesse van experten recent is, komen maagzweren bij het paard zeer frequent voor. Volgens wetenschappelijke literatuur en recent uitgevoerde studies lijden 90% van de volbloeden en dravers aan maagulcera. Deze aandoening komt ook veel voor bij veulens.

Net zoals de hond of kat, heeft het konijn ook zijn vaccins nodig: de vrijgeleide om bepaalde (dodelijke) ziektes niet te krijgen. Het gaat hier voornamelijk om de konijnenziekte bij uitstek, myxomatose, en de meer recente (en minder bekende) ziekte, virale hemorrargische enteritis (= bloederige darmontsteking).

Deze 2 aandoeningen worden veroorzaakt door virussen en eens het konijn aangetast is, lopen de ziekten meestal fataal af. Maar gelukkig bestaan er zeer doeltreffende vaccins om de dieren ervoor te behoeden.