In onze praktijk hebben wij drie echografietoestellen. Een zeer groot toestel dat zeer fijne beelden geeft maar niet kan verplaatst worden zodat dit toestel vooral voor kleine huisdieren dienst doet. De twee andere toestellen zijn verplaatsbaar en kunnen dus gebruikt worden bij paarden, runderen, schapen enz...
De endoscoop is een flexibele glasvezelbuis die ons via een lichtbron en een lens toelaat om de binnenkant van bepaalde organen te onderzoeken.
Onze endoscoop is zo dun (9 mm) dat hij ons toelaat zelfs bij kleine honden in de maag te gaan kijken om te zien dat ze geen voorwerp hebben ingeslikt of om ziektes van maag en darmen op te sporen.
De microscoop laat ons toe om weefsels te onderzoeken die we verzamelen tijdens een onderzoek met de endoscoop of met een dunne naald biopsie.
Hiervoor prikken we met een dunne naald in bijvoorbeeld een tumor en kunnen we na kleuring van het verzamelde materiaal reeds een idee krijgen over de aard van de tumor en de kwaadaardigheid ervan.
Als u uw huisdier gezond wilt houden is het echt belangrijk om zijn gebit te onderhouden. Net zoals u moet uw diertje regelmatig naar de “tandarts”. Een regelmatige controle (alle twee jaar) van uw dier zijn tanden is dan ook geen overbodige luxe.
Het radiografietoestel laat ons toe tal van aandoeningen van uw huisdier op te sporen gaande van gebroken botten tot tumoren.
We beschikken over een digitaal radiografietoestel zodat de fotos zonder te ontwikkelen direkt op het scherm van de laptop staan.
Om uw lievelingsdiertje in slaap te doen om te opereren of om zijn tanden te verzorgen beschikken wij in de praktijk over twee gasanesthesietoestellen en een hele reeks bewakingstoestellen om al de functies van uw dier te volgen gedurende de slaap.
Deze toestellen laten ons toe om zelfs zeer oude dieren en dieren met hartaandoeningen zo veilig mogelijk te verdoven en om operaties of tandverzorging uit te voeren.
Honden kunnen vlak voor de eerste loopsheid of drie maanden na iedere loopsheid gesteriliseerd worden. Dat ze eerst een nest jongen moeten krijgen is een fabel.
Het voordeel van sterilisatie is dat de teef hierna niet meer loops wordt en dat men geen bloedverlies meer in huis heeft. Daarbij komt dat de kans op ontwikkelen van baarmoedertumoren, eierstoktumoren en tumoren van de melkklieren zeer sterk afneemt.
Indien u niet wenst alle jaren enkele nesten kattenjongen te hebben doet u er goed aan uw kattin te laten steriliseren.
Dit is de veiligste en op termijn de goedkoopste methode om geen kittens meer te hebben. De “kattenpil” is zeer onveilig omdat uw kat maar eens moet braken na het nemen van die pil of u moet ze maar eens vergeten te geven en weer zit u met vier tot acht kattenjongen opgezadeld.
© 2024 FavThemes