Het witblauwe Belgische runderras is een van de dikste runderen ter wereld en het geeft dan ook een uitzonderlijke kwaliteit van vlees.
Dit heeft voor gevolg dat gezien de moederdieren een enorm breed achterwerk hebben en omdat hun kalfjes ook zo dik zijn wij meestal de keizersnede moeten doen.
Dit is een methode waar het moederdier het minste last van heeft en die veel veiliger is voor het kalf. Natuurlijk bevallen zou zeer pijnlijk en eigenlijk onmogelijk zijn voor de moederdieren en we zouden zeer weinig levende kalveren kunnen ter wereld brengen.
De keizersnede gebeurt meestal op het rechtstaande dier dat voorafgaand een beetje gesedeerd is en helemaal geschoren, gewassen en ontsmet is. Na een epidurale verdoving wordt in de flank van het dier een strook plaatselijk verdoofd zodat het moederdier niets van de ingreep voelt. Na dat we het kalfje uit de buik hebben gehaald, naaien we alles terug toe met een vergaanbare draad zodat er later geen draadjes moeten worden uitgehaald.
Af en toe wordt er eens een kalfje geboren met een eigenaardige misvorming zoals het kalfje op de foto hieronder die drie!! neusgaten heeft.